Verdig jubileumsmarkering

HivNorge markerte trettiårsdagen med en verdig festforestilling på Stratos mandag 28. mai. Kveldens vert, Sturla Berg-Johansen, ledet oss gjennom en minneverdig aften, hvor blant annet nittiåras populære Virusgruppa gjenoppstod.

scheduleOppdatert: 30.05.2018

createForfatter: Arne Walderhaug

labelEmner:

Virusgruppa var et ukentlig sikrere sex-show på utestedet Den Sorte Enke i Oslo hver eneste uke gjennom store deler av nittitallet. Perla, alias Geir Morstad, Gro Harlem Brundtland i Kjersti Fjelstads tolkning og Jostein Pedersen tok oss med på en times mimrestund fra den gang. Til stor applaus og jubel blant publikum.

Sturla Berg-Johansen var kveldens konferansier og Oslos ordfører Marianne Borgen ga en åpningshilsen fra Oslo kommune. Tidligere daglig leder i Pluss, Jarl Wåge, har nå suksess som storyteller og framførte sin historie om sine to år i Pluss med stor innlevelse. MGP-artist Tom Hugo presenterte årets Pride-låt og DJ Heidi tok oss med på en musikalsk reise fra åttitallet og fram til i dag.

HivNorge delte også ut to ærespriser. De gikk til Jorunn Saatvedt Prusik og Anne-Dorte Theilersgaard. – Frivillighet og engasjement er felles for begge. Begge vinnerne fortjener prisen for sitt «behind the scene»-arbeid. De har aldri stukket seg frem, men møysommelig jobbet i bakgrunnen, sa styreleder Leif-Ove Hansen i styrets begrunnelse for utdeling av prisen.

Theilersgaard var med i den aller første aktivistgruppen, som sammen med Calle Almedal og Roy Carlegård stiftet Helseutvalget for homofile i 1983.  Hun engasjerte seg videre som «kjernekari» i Pluss og drev med syke- og sykehusbesøk, hundepass og blomstervanning til de som til enhver tid var innlagt. Hun gikk i bisettelser og var en generell støtte for og rundt hivpositive. Theilersgaard har jobbet på Aksept som miljøarbeider i mange år, og gikk av med pensjon for et par år siden. Men hun tar fortsatt ekstravakter på Gjestehuset når hun kan.

Jorunn Saatvedt Prusik ble smittet med hiv i 1984 og har vært åpen hivpositiv i over tretti år. Hun ble rusfri etter behandling på Veksthuset og ble så frivillig i en støttegruppe for hivpositive der. Prusik fikk jobb i Unik-prosjektet, et hivforebyggende prosjekt for rusbrukere i 1988, hvor hun traff Arne Husdal, som delte kontor med henne. Han hadde ideen til å starte Pluss – hivpositives interesseorganisasjon. Hun ble med Arne inn i Pluss som ble stiftet i 1988. Hun har sittet syv perioder Pluss sitt styre, og også vært styreleder.

Alle foto: Reidar Engesbak/Blikk

Perla, alias Geir Morstad, fra Virusgruppa gjenoppstod på HivNorges 30-årsmarkering på Stratos.

Konferansier Sturla Berg-Johansen ledet oss gjennom kvelden.

Runar og Inger Lene fra Skeivt Arkiv hadde kommet helt fra Bergen for å være med på arrangementet.

Ordfører Marianne Borgen holdt en engasjerende hilsningstale fra Oslo kommune.

Nestleder Karin Valvik og styreleder Leif-Ove Hansen koste seg gjennom hele kvelden.

Jarl Wåge og prisvinner Jorunn Prusik.

Sexolog Haakon Aarss, Blikk-redaktør Erna Bøyum og Generalsekretær Susanne Demou Øvergaard i Skeiv Verden.

MGP-artist fremførte årets pridelåt sammen med sine to dansere.

Kjersti Fjeldstad med sin Gro Harlem Brundtland-parodi.

Blikk-redaktør Erna Bøyum og Aftenpostens kommentator Frank Rossavik.

DJ Heidi og Dag Hotvedt fra Virusgruppa.

Les også

schedule23.03.2023

→ Nytt styre i HivNorge

Årsmøtet i HivNorge som ble avholdt 23. mars, valgte nytt styre og ny styreleder. Leif-Ove Hansen overlater stafettpinnen til Roger Dybedahl.

schedule15.03.2023

→ Årsrapporten over seksuelt overførbare infeksjoner er klar

Folkehelseinstituttet lanserte i dag sin årlige rapport om overvåkning over seksuelt overførbare sykdommer i Norge. Dette inkluderer en oversikt over hivsituasjonen i Norge i 2022. Effektive tiltak som tidlig diagnostikk, vellykket hivbehandling og den hivforebyggende behandlingen PrEP, har resultert i et lavt antall personer som er smittet i Norge, med en nedgang på 80% de siste ti årene.