Vi vil gjerne høre fra deg

HivNorge har de siste to årene vært i dialog med Den Norske Kirke (DNK) gjennom preses, biskop Olav Fykse Tveit, og Kirkerådet. Bakgrunnen er en intern prosess i DNK om hvordan de møtte hiv- og aidsepidemien på 80- og 90-tallet. I den anledning har vi i HivNorge vært opptatt av at DNK skal vite hva de faktisk bør be om unnskyldning for.  

scheduleOppdatert: 31.01.2025

createForfatter: Sekretariatet

labelEmner:

Prosessen skal, slik vi forstår DNK, ende med en offentlig unnskyldning fra kirken for hvordan de historisk har behandlet skeive og mennesker som lever med hiv.  Nå ønsker vi å samle flest mulige erfaringer med kirken og hiv og aids og legge frem en rapport til Bispemøtet våren 2025. Alle erfaringer med DNK og andre kirkesamfunn er velkomne. Man trenger ikke å ha vært en del av kirken eller en menighet for å ha erfaring med å ha følt seg berørt. Vi ønsker innspill fra både personer som lever med hiv, pårørende, andre berørte av hiv og også gjerne personer som var en del av kirken og kan fortelle om hvordan dette ble opplevd. Alle innspill vil behandles anonymt.   

Gi din tilbakemelding via denne lenken.

Det som huskes av mange, er det særlig grove eksempelet i en radiopreken av den kjente presten, senere biskop Bjørn Bue, i 1985. Der sa han at aids var et eksempel på hva som kan skje når en bryter Guds lover, det vil si at det var Guds straff over homofile menn.  Bue fikk bred støtte av de andre biskopene, og dermed ble det stående som kirkens dom. Dette rammet utvilsomt mennesker som levde med hiv og i særstilling skeive menn. For mange som var knyttet til kirken, ble det umulig å være en del av kirken eller menigheten man hadde vært en del av.   

På 80-tallet hadde utvilsomt DNK en langt viktigere posisjon i samfunnet enn hva som er faktum i dag. Kirkens synspunkter og uttalelser hadde på den tiden en langt større påvirkning i viktige samfunnsspørsmål, særlig når det omhandlet moralske og etiske spørsmål. Kirken hadde også større påvirkning i politiske spørsmål og overfor mediene.   

1. desember 2024, på verdens aidsdag, viste NRK TV-dokumentaren «Positiv» laget av Zacapa Film på oppdrag fra HivNorge. I over tre år har vi arbeidet med å legge grunnlaget for denne dokumentaren og lyttet til mange historier fra langtidsoverlevere med hiv, deres pårørende og andre berørte. Forholdet til DNK har fremkommet i flere av disse samtalene, men vi har langt fra lykkes med å nå majoriteten av berørte i denne prosessen. I tillegg utkom to svært viktige bøker i 2022/2023, Prestens hemmelighet av Pål Vegard Hagesæther og Det ligger i blodet av Ketil Slagstad. Begge bøkene gir oss eksempler på hvordan mange som ble berørt av hiv opplevde kirken.  

Les også

schedule31.03.2025

→ En hilsen fra styreleder 

Først av alt vil jeg si tusen takk for tilliten. For to år siden, da jeg tok over ledervervet i HivNorge etter min forgjenger, Leif-Ove Hansen, tenkte jeg det var galskap å begi seg ut på dette. Jeg hadde ingen erfaring med å lede en organisasjon av dette kaliber, og jeg så med stor ærefrykt på å skulle fortsette i de enorme fotsporene til min forgjenger. 

schedule24.03.2025

→ Møter stengte dører og får ikke tilgang til behandling

Amerikanske og europeiske kutt i økonomisk bistand til global helse, har gjort at hundretusenvis av mennesker står uten livsnødvendig behandling for tuberkulose. Kuttene kan reversere flere tiårs arbeid med å bekjempe denne sykdommen.