T-skjorter med makt

Like t-skjorter skaper en opplevelse av makt, samhold og fellesskap. Uniformeringen kan etablere en forestilling om massiv enighet og massive krav og den formidler effektivt et politiske budskap.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Tekst: Olav André Manum. Bilder: Olav André Manum og Arne B. Grønningsæter

labelEmner:

T-skjorter har lenge vært en viktig del av det politiske arbeidet i Sør-Afrika: Regjeringspartiet ANC bruker dem på sine mønstringer, fagbevegelsen bruker dem i sine demonstrasjoner, ja sågar opposisjonspartiene har skjønt at dette er en viktig del av politiske markeringer. ANC bruker gule, fagbevegelsen røde og opposisjonen blå t-skjorter.

Den hivpolitiske bevegelsen har brukt t-skjorter fra dag en, for å formidle et budskap om at de krever tilgang på medisiner, slutt på kriminalisering og så videre. De bruker t-skjorter for å markere enighet, de bruker dem for å synliggjøre hivpositive og bekjempe stigma. Den tradisjonen fortsatte på den 21. internasjonale aidskonferansen i Durban.

Her er et knippe mer eller mindre fargerike t-skjorter som markerer noe av det politiske arbeidet som ble gjennomført på konferansen. Det var mange flere…

Modeller er undertegnede, Leif-Ove Hansen og Bente Bendiksen. Fotograf er undertegnede og Arne Grønningsæter.

Olav André har iført seg skjorta til MSMGF, eller menn som har sex med menns generelle forum, for å synliggjøre nødvendigheten av medisinering for denne gruppen, spesielt i Afrika hvor msm har blitt forsømt inntil ganske nylig.

 

 

Leif-Ove: også en t-skjorte som ble brukt i marsjen for medisinering. Budskapet handler å å gjøre medisiner så billige at folk flest har råd til å overleve. Bente med kvinnenettverkets t-skjorte. Her handler det om at kvinnekamp og likestilling på kvinners premisser er nødvendige om hiv-kampen skal lykkes.  Olav André snur ryggen til i kamp mot kriminalisering av mennesker som lever med hiv.

Les også

schedule10.04.2024

→ Forebygging, testing og behandling eliminerer hiv

Tidlig diagnostikk, raskest mulig oppstart med antiretroviral behandling av hivinfeksjon, kondombruk og tilbud om forebyggende behandling (PrEP) til spesielt risikoutsatte er de viktigste hivforebyggende tiltakene, ifølge Folkehelseinstituttet.

schedule05.04.2024

→ Husk søknadsfristen til Hivfondet

Lever du med hiv og er i en vanskelig økonomisk situasjon? Neste søknadsfrist for Hivfondet er 1. mai.