Utsatt for overgrep og diskriminering

Transpersoner mer utsatt for hiv mener Zanna Ghetti. – Da vi ikke alltid har rett til å bestemme over egen kropp og vi har ikke den samme tilgangen på hivbehandling og helsetjenester som folk flest, gjør det oss mer sårbare. – Vi blir uglesett og latterliggjort og skremt bort fra å oppsøke helsevesenet. Dermed går mange transpersoner med hiv uten å få livreddende behandling.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: I Durban: Olav André Manum

labelEmner:

Vi møter den vevre, lille, 24 år gamle kvinnen på standen for transpersoner i Global Village på den 21. internasjonale konferansen om hiv og aids i Durban.

Hun er blitt aktivist, for som hun sier, ingen andre enn transpersoner kan definere hvem de er. Og hun deltar på konferansen for å bidra til å styrke transpersonenes sak. – Det er ikke det at vi ikke har rettigheter, sier hun, politisk sett er det i orden, men lovene praktiseres ulikt ulike steder i Sør-Afrika. I tillegg er det vanskelig for oss å oppnå beskyttelse for om vi kommer til politiet for å rapportere overgrep, blir vi ikke tatt på alvor.

Som trans er man et lett mål for overgrep og hatvold sier Zanna Ghetti (24). Foto: Olav André Manum.

– Og dessuten, overgriperne slipper ofte alt for lett unna, og blir ikke skremt fra å begå nye overgrep.

Selv har hun vært utsatt for overgrep og diskriminering siden hun var tre og et halvt år. Familien vil ikke ha noe med henne å gjøre, og hun har blitt banket opp, voldtatt og seksuelt misbrukt.

– Som trans er man et lett mål, mener hun, for overgrep og hatvold. Vi blir sett på som sårbare og svake, selv om enkelte overgripere også har fått erfare at ikke alle av oss er det.

Men Zanna er ikke med på at transpersoner er mer utsatt for hiv på grunn av at sexarbeid er den eneste økonomiske muligheten de har. Transpersoner kommer fra alle samfunnslag, hevder hun, og bakgrunnen er med på å bestemme hvordan de klare seg økonomisk i samfunnet. Selv jobber hun innenfor beauty-bransjen og har mange kunder. Hun klarer seg godt økonomisk, sin unge alder til tross.

Derimot er hun enig i at hiv stigmatiserer og at mange transpersoner utsettes for dette stigmaet fordi folk automatisk tror de har hiv. Det er en av grunnene til man må jobbe mot stigmatisering på grunn av hiv også i transmiljøer.

Det kanskje viktigste jobben transpersoner har å gjøre er kampen mot usynlighet, kampen mot å ikke bli tatt på alvor, mot ikke å få lov til å definere seg selv som den de er. – Samfunnet prøver å dekonstruere oss, gjøre oss usynlige, mener Zanna.

– Først og fremst er vi mennesker, sier Zanna, og vi må sees på som mennesker før vi er blir definert som trans eller som hivpositive. Hiv er tross alt et virus, ikke en personlig egenskap, og et virus kan behandles, og det gjelder for alle mennesker, uansett annen identitet som streit, homo eller trans.

Hun er skuffet over LHBTI-bevegelsen. Zanna Ghetti mener homobevegelsen har tatt gjort transpersoner til en del av sin bevegelse for å fungere mer slagkraftig, men uten egentlig å vite hva trans betyr og hva slags utfordringer transpersoner står overfor.

Derfor mener Zanna også at LHBTI-bevegelsen må ta tilbake menneskeligheten og sette den i førersetet for alt arbeid. – Slik det nå er i Sør-Afrika mangler denne medmenneskeligheten og transpersonene lider under den. Vi blir skjøvet ut i de grå usynlige områdene av den kjønnspolitiske sfæren rett og slett fordi homobevegelsens ledere ikke vet nok om oss, sier hun. – De fokuserer mer på homorettigheter enn på transrettigheter, slår Zanna fast.

Les også

schedule10.04.2024

→ Forebygging, testing og behandling eliminerer hiv

Tidlig diagnostikk, raskest mulig oppstart med antiretroviral behandling av hivinfeksjon, kondombruk og tilbud om forebyggende behandling (PrEP) til spesielt risikoutsatte er de viktigste hivforebyggende tiltakene, ifølge Folkehelseinstituttet.

schedule05.04.2024

→ Husk søknadsfristen til Hivfondet

Lever du med hiv og er i en vanskelig økonomisk situasjon? Neste søknadsfrist for Hivfondet er 1. mai.