camera_altShutterstock
PrEP – Hva det er og hvordan få tak i det
PrEP (preeksponeringsprofylakse) er tabletter du kan ta i før du har sex for å redusere risikoen for å få hiv. PrEP er svært effektivt så lenge du tar behandlingen på riktig måte. Enkelte har høyere risiko enn andre for å bli smittet med hiv, og disse får PrEP. Behandling er gratis. Fastlegen din kan henvise deg til PrEP-behandling, men det finnes også lavterskeltjenester.
Hvor får man tak i PrEP?
Det er i hovedsak fastlegen som henviser deg til sykehus eller klinikker som jobber med PrEP-oppfølging. Det finnes i tillegg tjenester som tilbyr PrEP-oppfølging uten henvisning fra fastlegen (se oversikt nederst på siden). Er du i behandling i psykisk helsevern eller rusbehandling, kan lege på behandlingsstedet henvise deg. Helsestasjon for ungdom kan henvise ungdom under 25 år, og studenter kan oppsøke studenthelsetjenesten. Sex og samfunn kan også henvise ungdom under 25 år, samt personer som tar del i chemsex eller som kjøper sex.
Det er ikke alle fastleger som kjenner like godt til PrEP. Det kan derfor være nyttig å vise til Olafiaklinikken sine sider om PrEP. Det lønner seg å fortelle hvorfor du ønsker å bruke PrEP, hvilken type sex du har, kondombruk, seksualpartnere, og om du bruker rusmidler samtidig som du har sex. Ved at disse opplysningene skrives i henvisningen, vil du sannsynligvis få kortere ventetid dersom sykehuset/klinikken som skal følge deg opp vurderer at du har høy risiko for å bli smittet med hiv.
Hva skjer når henvisningen er sendt?
Du blir henvist til en spesialist. Vær forberedt på at det kan være noe ventetid. Når du er hos spesialist første gang, får du vite om du kan starte på PrEP. Blir det vurdert at du har behov for PrEP, får du informasjon om hvordan du bruker PrEP og som regel resept samme dag eller i løpet av få dager. PrEP er gratis for alle som bruker det i Norge, men gis kun til personer med et reelt behov. Det er ikke mulig å få tak i PrEP i Norge uten resept fra spesialist.
Hvem kan få PrEP?
PrEP gis til personer som av ulike grunner har en forhøyet risiko for å bli smittet med hiv. I retningslinjene er det laget en liste over prioriterte risikogrupper:
- Menn som har sex med menn og som har hatt analsex uten kondom siste halvår.
- Transpersoner som har sex med menn og som har hatt anal- eller vaginalsex uten kondom siste halvår.
- Personer som selger, kjøper eller bytter seksuelle tjenester.
- Personer som har hatt andre seksuelt overførbare infeksjoner siste 12 måneder.
- Personer som har sex under påvirkning av alkohol eller andre rusmidler.
- Personer som reiser til land med høy forekomst av hiv og har sex uten kondom mens de er på reise.
Du kan tilhøre én eller flere av disse gruppene, og det lønner seg å la fastlegen notere alt som gjelder deg i henvisningen. Det er også mulig å få PrEP selv om du ikke kjenner deg igjen i noen av disse gruppene, i så fall er det lurt at fastlegen beskriver nøye hvorfor du mener at du trenger PrEP.
Generelle tips
Ta en hivtest hos fastlegen, slik at svaret på testen kan sendes med henvisningen. Du må ha en nylig, negativ hivtest for å kunne starte på PrEP, og kan starte raskere hvis sykehuset slipper å teste deg når du kommer dit. Vi anbefaler at du samtidig også sjekker deg for andre seksuelt overførbare infeksjoner, som klamydia, gonoré, syfilis og hepatitt, og at du får behandling hvis du får det påvist.
For å kunne få PrEP, må du også kunne svelge tabletter hele, og ta dem til fast tid hver dag. Be gjerne fastlegen bekrefte at du er i stand til dette allerede i henvisningen.
Når du bruker PrEP, må du til kontroll hver tredje måned. Tåler man behandlingen godt, kan man følges opp hver sjette måned. Hør med klinikken/sykehuset som følger deg opp om hvor ofte det er behov for deg å bli fulgt opp og om det er mulig å bli fulgt opp delvis digitalt om det er vanskelig å komme seg til klinikken fysisk.
Oversikt over lavterskeltilbud
Lavterskeltjenester hvor man ikke trenger å gå via fastlegen sin først:
- Oslo: Selger du sex kan du få PrEP gjennom ProSenteret sitt tilbud.
- Trondheim: Ring infeksjonssykepleier ved poliklinikk for kjønnssykdommer ved St. Olavs hospital, tlf. 72 82 20 80
- Bergen : Gå innom SOI-klinikken ved Haukeland sykehus, eller send en melding i Helsenorge til Helse Bergen med forespørsel om PrEP.
- Østfold/Follo: Ring infeksjonsmedisinsk poliklinikk ved Kalnes sykehus på tlf 417 08 843 og bestill time for PrEP-vurdering.
- Bodø: Ring infeksjonssykepleier ved Nordlandssykehuset Bodø på tlf. 950 61 476 og bestill time for PrEP-vurdering.
Ta gjerne kontakt med HivNorge på e-post eller ring oss på 21 31 45 80 om du har noen spørsmål.
Kontakt oss
Les også
schedule19.12.2024
→ Innovasjoner i kampen mot hiv i krigsherjede Ukraina
I et land hvor krig og stadige militære angrep er en alvorlig belastning også for helsesystemet, opprettholder Ukraina tilgangen på hivmedisiner og forebyggende hivbehandling, og utvikler også nye metoder for å ivareta landets innbyggere som lever med hiv.
schedule18.12.2024
→ HivNorge søker ny kollega
Motiveres du av arbeid for rettigheter, likeverd og mangfold? Og mot diskriminering og stigma? HivNorge søker en rådgiver i 100% stilling, i en dynamisk og innflytelsesrik organisasjon.