camera_altDiana Polekhina/Unsplash.com
Interaksjoner med kosttilskudd og naturlegemidler
Som en hovedregel anbefaler vi at man alltid sjekker for interaksjoner før man begynner å ta et kosttilskudd eller naturlegemiddel. Det er dessverre en oppfatning der ute om at naturlegemidler eller kosttilskudd er «tryggere» eller bedre å ta enn tradisjonelle legemidler, men dette er absolutt ikke tilfelle.
Og kjøper man dette i helsekost eller over internett må man være oppmerksom på at det er helt andre standarder for krav om sikkerhet til innholdet i det man kjøper enn hvis man kjøper et kosttilskudd på apotek i Norge.
Kosttilskudd av mineraler (kalsium, magnesium, jern, sink, kobber, selen) danner komplekser med hivlegemiddelgruppen som kalles integrasehemmere; elvitegravir (finnes i Genvoya og Stribild), dolutegravir (Tivicay, finnes også i Triumeq, Juluca og Dovato), raltegravir (Isentress). Dette er ikke farlig, men fører til et dårligere opptak og potensiell terapisvikt. Hivmedisinen og kosttilskudd med disse mineralene (gjelder ikke mineraler i «vanlig mat») bør inntas med god avstand. Legemidler med dolutegravir bør tas 2 times før eller 6 timer etter inntak av kosttilskuddet. Anbefalingene for elvitegravir og raltegravir er minst 4 timer før eller etter inntak av mineraltilskuddet.
En gjenganger når det kommer til naturlegemidler er Johannesurt (Hypericum perforatum, prikkperikum). Dette er et reseptfritt plantebasert legemiddel som kun har kunnet bli solgt i apotek i Norge, men har i det siste vært helt borte fra markedet. Den har tradisjonelt vært brukt mot mild nedstemthet og lett uro. Effekten har imidlertid vært omstridt og risiko for interaksjoner er høy. Johannesurt øker nedbrytningshastigheten til en rekke enzymer i leveren som gjør at den øker utskillelsen og reduserer effekten av mange legemidler som brytes ned her. En god generell regel er at man ikke skal bruke andre legemidler i det hele tatt når man tar Johannesurt. Hivmedisinene er ikke noe unntak, Johannesurt reduserer effekten av så godt som alle sammen. Dette gir risiko for terapisvikt og resistensutvikling.
Fermentert rød ris har vært brukt i tradisjonell kinesisk medisin for vaskulære funksjoner og fordøyelse. I Asia brukes det også som konserveringsmiddel og fargestoff. Ekstrakter av fermentert rød ris har også en kolesterolsenkende effekt, og frem til det ble tatt ut av det norske markedet i 2007, ble det en del brukt til behandling av høyt kolesterol. Det er i dag ikke markedsført i Norge på grunn av risiko for alvorlige bivirkninger. Når det kommer til interaksjoner har det samme struktur som statinet lovastatin, og man går ut ifra at det har samme interaksjonsprofil også.
Kosttilskudd av hvitløk bør unngås av de som bruker ritonavir (Kaletra, Norvir) da dette har vist en reduksjon av tilgjengelig legemiddel i kroppen og dermed redusert effekt. Det skal mye til å komme opp i tilsvarende doser i maten, så den hvitløken som tilsettes mat regnes ikke som relevant for interaksjoner.
Noen anbefalinger til slutt: Liverpool Universitetet sin nettside (https://www.hiv-druginteractions.org/ – en pålitelig, godt oppdatert og utfyllende kilde til hivlegemiddelinteraksjoner) finnes også som en app som er brukervennlig for både helsepersonell og pasienter.
God kommunikasjon med fastlegen er viktig og bruk ett fast apotek til alle reseptene. Apotek 1 Storgata i Oslo er et spesialisert ressursapotek for mennesker som lever med hiv og har gjennom 10 år opparbeidet seg stor kompetanse og tillit på feltet.
Kilder: Liverpool HIV Interactions, Norsk legemiddelhåndbok, Felleskatalogen, Relis, Apotek 1, LHL.
Les også
schedule24.11.2024
→ Hva skjer på verdens aidsdag?
Verden markerer i år 1. desember under temaet “min helse, min rettighet”. Temaet setter fokus på tilgangen til behandling og forebygging for alle som er affektert av hiv, uavhengig av hvor man lever og hvem man er. Her er en oversikt over våre arrangementer på verdens aidsdag.
schedule22.11.2024
→ Avduking av blått skilt på tidligere Sulpen
På verdens aidsdag 1. desember avdukes et blått skilt på det som var det første permanente møtestedet her i landet for mennesker som lever med hiv – som populært ble kalt Sulpen.