Oppdaterte anbefalinger for mpox-vaksinen

Folkehelseinstituttet har gått gjennom sine vaksineråd for vaksine mot mpox og oppdatert disse i henhold til ny kunnskap om vaksinen og data fra pågående utbrudd i DR Kongo.

scheduleOppdatert: 01.09.2024

createForfatter: Sekretariatet

labelEmner:

Folkehelseinstituttet anbefaler nå:

  1. 2 doser med vaksine mot mpox til personer som tidligere har vært vaksinert mot kopper. Tidligere har de anbefalt kun 1 dose til disse. 
  2. Sexarbeidere (uavhengig av biologisk kjønn og kjønnsidentitet) inkluderes i  gruppen som kan tilbys vaksine.

Vaksinen som brukes i Norge for å forebygge mpox heter Imvanex, og gis som 2 doser med minst 28 dagers mellomrom. 

Oppdatert informasjon om mpox og vaksine finnes på Folkehelseinstituttets websider: Informasjon om vaksine mot mpox – FHI

Om mpox

Mpox (apekopper) er en infeksjonssykdom som skyldes mpoxviruset. Sykdommen er som regel mild og selvbegrensende, men mer alvorlige tilfeller kan forekomme.

I mai 2022 startet et utbrudd i ikke-endemiske land i Europa og andre deler av verden. Smittespredning skjer i hovedsak ved nær kontakt med en smittet. I dette utbruddet er flest tilfeller sett sammenheng med seksuell aktivitet, hovedsakelig blant enkelte grupper av menn som har sex med menn (msm).

Les mer på HivNorges informasjonsside om mpox-vaksine.

Les også

schedule04.09.2024

→ Norge og Island går sammen om innkjøp av hiv-legemidler  

Denne uke kunne Norske Sykehusinnkjøp kunngjøre at en avtale om innkjøp av hiv-legemidler og biologiske TNF-hemmere inngås mellom Norge og Island ved Islands nasjonale universitetssykehus Landspitale. 

schedule02.09.2024

→ Om å leve med hiv på Kantarallenhjemmet 

– Vi er fast bestemt å prioritere øking av kunnskap og kompetanse hos våre ansatte, sier kvalitetssjef på Kantarellenhjemmet i Oslo, Nenad Nakic. – Vi hadde flere med hiv her hos oss i de siste årene og det er viktig å ivareta folk som benytter seg av våre tjenester.