camera_altNational Institute of Allergy and Infectious Diseases
Oppdaterte anbefalinger for mpox-vaksinen
Folkehelseinstituttet har gått gjennom sine vaksineråd for vaksine mot mpox og oppdatert disse i henhold til ny kunnskap om vaksinen og data fra pågående utbrudd i DR Kongo.
Folkehelseinstituttet anbefaler nå:
- 2 doser med vaksine mot mpox til personer som tidligere har vært vaksinert mot kopper. Tidligere har de anbefalt kun 1 dose til disse.
- Sexarbeidere (uavhengig av biologisk kjønn og kjønnsidentitet) inkluderes i gruppen som kan tilbys vaksine.
Vaksinen som brukes i Norge for å forebygge mpox heter Imvanex, og gis som 2 doser med minst 28 dagers mellomrom.
Oppdatert informasjon om mpox og vaksine finnes på Folkehelseinstituttets websider: Informasjon om vaksine mot mpox – FHI.
Om mpox
Mpox (apekopper) er en infeksjonssykdom som skyldes mpoxviruset. Sykdommen er som regel mild og selvbegrensende, men mer alvorlige tilfeller kan forekomme.
I mai 2022 startet et utbrudd i ikke-endemiske land i Europa og andre deler av verden. Smittespredning skjer i hovedsak ved nær kontakt med en smittet. I dette utbruddet er flest tilfeller sett sammenheng med seksuell aktivitet, hovedsakelig blant enkelte grupper av menn som har sex med menn (msm).
Les også
schedule03.12.2024
→ Har vi viljen til å eliminere hiv og aids?
Det lever rundt 40 millioner mennesker med hiv i verden, ifølge UNAIDS. Majoriteten av dem tar hivmedisiner – medisiner som både redder liv og som fjerner risikoen for at andre kan bli smittet med hiv. Men 9,3 millioner har ikke tilgang til disse medisinene. Dette til tross for at det har eksistert effektiv hivbehandling i snart 30 år. Og dermed dør mange fortsatt av andre smittsomme sykdommer som tuberkulose, helt unødvendig!
schedule02.12.2024
→ Plussprisen 2024 går til Mathew
Under markeringen av verdens aidsdag søndag 1. desember, ble Plussprisen delt ut for første gang siden 2021. Årets pris går til Mathew for hans engasjement og utrettelige innsats for mennesker som lever med hiv, samt for å redusere stigma og øke kunnskap i samfunnet.