PrEP-behandling.

I henold til de faglige retningslinjene for oppfølging av hiv i Norge skal PrEP vurderes i spesielle tilfeller. HivNorge er enig i at individuelle vurderinger må gjøres. Samtidig mener HivNorge at det fortsatt er en del ubesvarte spørsmål knyttet til PrEP som forebyggende tiltak som trenger å besvares før bruk av PrEP som smitteforebyggende tiltak i et bredere perspektiv kan anbefales. Dette ble vedtatt på HivNorges styremøte 4. september 2014.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Styret i HivNorge

labelEmner:

Nestleder Leif-Ove Hansen sier at diskusjonen vil fortsette i HivNorges styre, siden vi er av den oppfatning at det ikke foreligger tilstrekkelig informasjon om hvilken betydning dette vil ha i norsk kontekst og under norske forhold. Effekten av PrEP til å forebygge hiv ser ut til å være god, men hvordan dette har effekt blant mennesker i Norge er usikkert.

HivNorge mener det er behov for et forskningsprosjekt knyttet opp mot PrEP-behandling i Norge for blant annet å se på den smitteforebyggende effekten, kostnad-nytte tematikken, samt bivirkninger av denne type behandling.

Les også

schedule17.07.2025

→ PrEP beskytter mot hiv – men hvorfor er det så vanskelig å få tak i? 

Siden innføringen av den hivforebyggende behandlingen PrEP i Norge i 2017, har den vært et av våre viktigste verktøy i arbeidet med å redusere nye hivtilfeller. Likevel er det fremdeles altfor vanskelig å få tak i PrEP for mange. HivNorge jobber for at flere skal få enklere og raskere tilgang, uavhengig av hvor i landet de bor eller hvem de er.

schedule10.07.2025

→ Ny hivmedisin sikres til lav- og mellominntektsland

Det globale fondet har signert en tilgangsavtale med produsenten Gilead for å gi tilgang til Lenacapavir for PrEP til lav- og mellominntektsland.