manum_bred

AIDS 2012 er i gang

Søndag 22. juli åpner den 19. aidskonferansen i Washington. Etter at Obama opphevet innreiseforbudet for hivpositive er igjen konferansen på amerikansk jord, for første gang på over 20 år. HivNorge er til stede og rapporterer.

aids

aids2012-1
Utstillingmateriell på den store konferansen. Foto: IAS/Scott Sanders

Mottoet for årets konferanse er ”La oss snu strømmen sammen” (Turning the tide together). Med det mener arrangørene at det for første gang foreligger reelle muligheter for å snu epidemien og ikke bare begrense omfanget av smitten, men stanse smittespredningen fullstendig. Konferansen pågår i seks dager og en rekke celebriteter, blant andre Kronprinsesse Mette Marit, Microsoft-gründer Bill Gates, utenriksminister Hillary Clinton og popstjerna Elton John, er ventet til den amerikanske hovedstaden.

Konferansens egen hjemmeside

Det er også opprettet en egen YouTube-side med streaming fra enkelte konferanser samt videoer.

Folkehelsa rapporterer også daglig fra konferansen.

 

 

HivNorges Olav André Manum er i Washington og rapporterer daglig fra mandag morgen norsk tid.

Les:

manum_bred

Du ser dem allerede i passkøen på flyplassen: ”Know your HIV status” står det på ryggen til en mann lenger frem. Tre andre bærer t-skjorter med International Planned Parenthood Federation sitt slagord: ”I support sexual rights,” står det. På ryggen følger spørsmålet: ”Don’t you?”. Les.

aids2012-marsj_bred

Det å marsjere mot Washington har hatt stor betydning for amerikansk borgerrettsbevegelse. Det svarte Amerika, blant annet med Martin Luther King jr. i spissen viste styrke da afroamerikanerne og deres hvite allierte marsjerte mot Washington i 1963. Det var her King holdt sin berømte tale om ”I have a dream.” Les.

aids2012-clintonsidibe_bred

Folk måtte stå i den enorme plenumssalen i kongressenteret under åpningssesjonen av AIDS 2012 i Washington mandag morgen. ”Alle” ville høre den amerikanske utenriksministeren Hillary Clintons tale om hvordan vi kan skape en verden uten aids. Les.

aids2012-eltonjohn_bred

Jeg skulle vært død av aids slik som Freddie Mercury, sa en meget personlig Sir Elton John til konferansedelegatene på AIDS 2012 i Washington mandag. - Kjærligheten reddet livet mitt, sa Elton John fra talerstolen. Les.

 

aids2012-monicadjupvik_bred

Den norske delegasjonen er representert med en egen stand i utstillingshallen på AIDS 2012-konferansen i Washington. Seniorrådgiver Monica Djupvik i Norad forteller at driften av standen er et felles løft fra statens og ulike sivilsamfunnsorganisasjoners side. Les.

 

aids2012-femidom_bred

Det er knapt noe prevensjonsmiddel som høster mer negativ omtale enn kvinnekondomet. På en pressekonferanse i Washington i dag gikk blant annet organisasjonen Center for Health and Gender Equality til felts mot disse mytene. Les.

 

aids2012-marsj_mortenogastrid_bred

De internasjonale AIDS-konferansene pleier å være stappfulle av aktivister som fremmer sine krav og synliggjør tiltak samtidig som de stiller politikerne og beslutningstakerne til veggs. I år har det vært forbausende stille. Les.

 

aids2012-michaelighodaro_bred

25 år gamle Michael Ighodaro fra Nigeria går ikke ut alene om kvelden. Han passer på å bevege seg bare i gater hvor han er kjent, og som han sier: homofile menn i Nigeria er de beste skuespillerne. Det er ingen som kan se på oss at vi er homo. Les.

 

aids2012-crim_pressconference

Stortingspolitikerne Bent Høie (Høyre) og Håkon Haugli reddet litt av Norges ære under AIDS 2012-konferansen i Washington med sine utspill om at å smitte noen uaktsomt med ikke skal være straffbart. Les.

 

aids2012-logo_bred

Nick Rhodes ble dømt til 25 års fengsel for å ha utsatt en sexpartner for hivsmitte og for ikke å ha fortalt partneren om sin hivstatus. Han brukte kondom, fulgte rådene for sikrere sex og ingen ble smittet. I tillegg må han registrere seg som seksualforbryter og får merkelappen ”sexoffender” på identitetspapirene sine. Les.

aids2012-åshild_bred

”W” er 20 år gammel og vil ikke bli tatt bilde av, i hvert fall ikke i en sammenheng hvor han kan identifiseres som hivpositiv. Men han står på stand for ”Ungegruppen,” et nettverk for hivpositive under 25 i Danmark. Han forklarer også villig vekk til den norske ungdomsdelegasjonen om hvorfor han har så stor glede av nettverket. Les.

aids2012-mettemarit_bred

Kronprinsesse Mette-Marit var en av hovedtalerne da The Red Ribbon Awards ble delt ut under AIDS 2012 i Washington onsdag. --Jeg er stolt over å få lov til å tildele denne prisen til disse fremragende organisasjonene, sa kronprinsessen blant annet. Les.

aids2012-saunders_bred

Mange av konferansedeltagerne vi har snakket med på AIDS 2012 i Washington har en opplevelse av at The Global Village er tammere, mindre vibrerende, mindre fargerik enn tidligere år. Innreiserestriksjoner til USA er grunnen mener Penelope Saunders. Les.

aids2012-overs_bred

De følelsesmessig sterkeste innslagene fra hovedscenen under AIDS 2012 konferansen kom torsdag formiddag da en representant for afrikanske msm, en sexarbeider og en transkjønnet kvinne fortalte om sine virkeligheter og hvorfor kampen mot hiv ikke kan vinnes uten at de trekkes med.Les.

sexycouple_bred

Forbløffelsen bredte seg åndeløst i lokalet da lederen for workshopen om sikrere sex i fullt alvor ba deltagerne i salen om å snu seg mot side mannen eller kvinnen og fortelle om sin aller beste sexopplevelse.Les.

 

aids2012-logo_bred

Med ulikt utgangspunkt er både generalsekretæren og styrelederen i HivNorge enige om at AIDS 2012-konferansen i Washington er en konferanse uten de stor faglige høydepunktene. Les.