Kaldt gufs fra fortiden

Dagen før vi markerer at det er 40 år siden den første aidsdiagnosen ble stilt i Norge, fikk vi igjen smake på fortidens irrasjonelle frykt og sensasjonslyst rundt hiv. HivNorge ble i går gjort oppmerksom på feilaktige rykter som florerer i sosiale medier, om at tre kvinner angivelig var smittet med hiv gjennom sprøytestikk på et utested i Oslo.

scheduleOppdatert: 18.01.2023

createForfatter: Anne-Karin Kolstad

labelEmner:

NRK tok i går kontakt med HivNorge og meldte om rykter som florerte i sosiale medier om tre unge kvinner som angivelig var smittet av hiv gjennom sprøytestikk på et utested i Oslo. Utover morgenen i dag hadde flere medier fått med seg disse ryktene og tok kontakt med oss for kommentarer. HivNorge har derfor brukt dagen i dag på å avkrefte at man kan bli smittet med hiv på denne måten og bidratt med å korrigere mye utdatert kunnskap om hiv. 

Ikke hold i ryktene

Det er ikke hold i disse ryktene, og både FHI og infeksjonsmedisinsk poliklinikk ved Oslo universitetssykehus, Ullevål kan bekrefte dette. HivNorge kjenner ikke til noen tilfeller av smitte slik det er beskrevet i disse ryktene. Vårt tydelige svar til mediene har vært at hiv primært smitter gjennom ubeskyttet samleie med en person som lever med hiv og som ikke er på behandling. Mennesker som lever med hiv og som er på behandling kan ikke smitte andre. 

At slike rykter sprer seg så bredt på sosiale medier, mener vi at er trist og skadelig. Mangelen på kunnskap og faktasjekking av informasjonen som spres i sosiale medier, samt det store nedslagsfeltet enkeltpersoner i sosiale medier har, bidrar aktivt til å spre feilinformasjon og skadelige rykter. For de av oss som lever med hiv kan slike saker oppleves som en belastning og bidra ytterligere til stigmatisering.  

Sensasjonslyst og irrasjonell smittefrykt

Vi har kommet langt i hivarbeidet i Norge og har kontroll på hiv-epidemien. Majoriteten av de som lever med hiv er velmedisinert og kan ikke smitte andre. Den forebyggende hivbehandlingen PrEP har satt mange i stand til å ta kontroll over egen seksuell helse, og bidrar til å forebygge nye tilfeller av hiv i Norge.  

Denne saken, og andre som den, skaper en smittefrykt som ikke har bunn i fakta eller virkeligheten. Det hele oppleves som et kaldt gufs fra fortiden, hvor sensasjonslyst og irrasjonell smittefrykt for hiv preget mediene og samfunnet. At vi i 2023, med all den kunnskapen vi nå har om hiv, skal oppleve dette igjen, er trist og det berører oss sterkt. 

Slike rykter vitner om at kunnskapen om hva det betyr å leve med hiv i dag ikke er god nok i befolkningen, og denne kunnskapsmangelen gir grobunn for slike rykter og irrasjonell smittefrykt. HivNorge er derfor glade for at flere medier reagerte og kontaktet oss for å faktasjekke og kvalitetssikre informasjonen.  

Her er noen av sakene som er publisert i dag: 

VG: Avviser påstander om hivsmitte på utesteder i Oslo: − Alarmen hadde gått 

NRK: Hiv-rykter sprer frykt: – Aldri opplevd at noen har blitt smitta sånn  

TV2: Påstander om hiv-sprøyter på utesteder: – Finnes ingen sjans 

Dagbladet: Avviser hiv-rykter  

Nettavisen: Reagerer kraftig på rykter om hivsmitte ved ufrivillige sprøytestikk på byen i Oslo: – Trist 

Avisa Oslo: Hevder tre kvinner ble hivsmittet på byen i Oslo: – Ingen rot i virkeligheten 

Les også

schedule02.12.2024

→ Plussprisen 2024 går til Mathew

Under markeringen av verdens aidsdag søndag 1. desember, ble Plussprisen delt ut for første gang siden 2021. Årets pris går til Mathew for hans engasjement og utrettelige innsats for mennesker som lever med hiv, samt for å redusere stigma og øke kunnskap i samfunnet.

schedule28.11.2024

→ Premiere på dokumentarfilm– om hiv 

Tirsdag var det duket for festpremiere for dokumentarfilmen Positiv. — Allerede i 2021 begynte arbeidet med filmen om hivhistorien, som nå skal stå på egne ben. Kveldens feiring av de som har bidratt inn i prosjektet var et flott punktum, sier generalsekretær i HivNorge, Anne-Karin Kolstad. Dokumentaren sendes på NRK1 1. desember klokken 21.55.