camera_altFOTO: HivNorge
Minoritetskunnskap og brukermedvirkning
Som den eneste pasientorganisasjonen for mennesker som lever med hiv i Norge, er HivNorge en viktig høringsinstans på helsefeltet. Både skriftlige og muntlige høringer tar mye av vår tid. 13. november innga vi høringssvar i to forskjellige saker.
scheduleOppdatert: 18.11.2020
createForfatter: Halvor Frihagen
labelEmner: brukermedvirkninghelsesykepleiereminoriteter
Helsesykepleiere trenger god kunnskap om minoriteter
Den ene høringen gjaldt utdannelse av helsesykepleiere, den gruppen som før ble kalt helsesøster. Utkastet til forskrift om helsesykepleierutdanningen hadde mange gode kvaliteter, men vi fant likevel grunn til noen kommentarer.
Helsesykepleiere jobber mye med barn og unge. I vårt høringssvar pekte vi blant annet på at god og fordomsfri kunnskap om kjønn og seksualitet er helt nødvendig for at barn og unge skal kunne ta vare på sin seksuelle helse. Vi var også opptatt av at helsesykepleiere må ha god kunnskap om seksuelt overførbare infeksjoner, slik som hiv, for å kunne gi god informasjon
Vi støttet oss imidlertid på en av våre hyppige samarbeidspartnere, Foreningen FRI, som allerede hadde inngitt et omfattende og godt høringssvar. Der pekte de på hvor viktig det er at helsesykepleierne har omfattende kunnskap om minoriteter, og spesielt dobbeltminoriteter. I HivNorges høringssvar la vi særlig vekt på at mange som jobber med seksuell helse har problemer med å nå enkelte minoritetsgrupper. Helsesykepleiere blir derfor spesielt viktig for å nå barn og unge i disse gruppene med god informasjon, slik at de blir i stand til å ta vare på seg selv.
Vi pekte også på at mennesker som lever med hiv, og særlig barn og unge som lever med hiv, kan rammes av stigma og diskriminering. Det er derfor viktig at helsesykepleiere har tilstrekkelig kunnskap for å kunne forebygge dette.
Dere kan lese hele vår høringsuttalelse her.
Avtaler mellom kommuner og helseforetak må ha med brukermedvirkning
Den andre høringen vi svarte på i denne omgangen gjaldt regler for avtaler mellom kommuner og helseforetak. Dette angår mange av våre medlemmer og brukere, som både får hjelp i spesialisthelsetjenesten med behandling av hivinfeksjonen og hjelp fra kommunen når det gjelder mange andre av sine helsehjelpsbehov.
I denne høringen kunne vi stort sett slutte oss til departementets forslag, men ønsker at det skal fastsettes i alle slike avtaler hvordan brukermedvirkningen skal gjennomføres, og at dette gjøres profesjonelt, altså av pasientorganisasjoner, der spørsmålene er så kompliserte at dette er nødvendig.
Les også
schedule05.10.2024
→ Satsing på global helse redder liv
Investeringer i arbeidet mot hiv, tuberkulose og malaria har reddet 65 millioner mennesker siden 2002. – Hvert liv som reddes, og hver infeksjon som avverges, har en mangedoblet effekt i familier, samfunn og hele nasjoner, sier Peter Sands, administrerende direktør i Det globale fondet mot bekjempelse av aids, tuberkulose og malaria.
schedule23.09.2024
→ Bli med i en viktig studie om aldring og hiv
Universitetet i Oslo (UiO) har satt i gang en viktig forskningsstudie som fokuserer på mennesker som har levd lenge med hiv og deres erfaringer med aldring. Målet med studien er å forstå bedre hvordan det er å eldes med hiv og hvordan helse- og sosialtjenester kan tilpasses for å møte behovene til denne gruppen. Personer som har levd med hiv lenge oppfordres til å delta i studien.