camera_altFoto: Nappy/Unsplash
Mpox-vaksinering: bekymret for økt stigmatisering
Det er kommunenes ansvar å tilby vaksinering til befolkningen. Det er imidlertid stor variasjon i Norge hvor tilgjengelig Mpox-vaksiner er, og HivNorge er bekymret for at personer som har behov for den ikke får tilgang på vaksinen.
HivNorge sendte derfor den 17. september en bekymringsmelding til statssekretær Ellen Rønning-Arnesen angående vaksine mot mpox. I brevet vises det til gode anbefalinger fra Folkehelseinstituttet angående vaksinering, som denne gangen også inkluderer sexarbeidere som en prioritert gruppe.
Det som HivNorge imidlertid finner bekymringsverdig, er faren for en ytterligere stigmatisering av utsatte grupper når man tar kontakt for vaksine mot mpox i små og mellomstore kommuner. I HivNorges brev vises det til konkrete eksempler hvor mennesker som hører til en risikogruppe, slik som for eksempel menn som har sex med menn, – heller har gått uvaksinert enn å oppsøke et kommunalt vaksinetilbud og gi ut sensitive helseopplysninger om seg selv.
Store variasjoner mellom kommunene
Å gi vaksine er et kommunalt ansvar etter smittevernloven. Det er en stor variasjon i Norge hvor tilgjengelig en vaksine mot mpox kan være for mennesker som har mest behov for den.
HivNorge mener at en god løsning kunne være å gjøre vaksinering tilgjengelig på helseforetakene rundt om i landet, infeksjonsmedisinske poliklinikker, som både har logistikken på plass og god kunnskap til utsatte grupper. Man kan i praksis vaksinere 4-5 personer per ampulle. Det krever at flere personer kommer samme dag ettersom vaksinen har også en kort holdbarhet når den først er åpnet.
Interkommunale løsninger
I Oslo fungerer vaksinasjonen godt og alle de som ønsker seg en vaksine kan kontakte vaksinasjonssenteret i Nydalen. HivNorge kjenner til eksempler der flere kommuner har inngått et samarbeid om tilgjengelighet til vaksine mot mpox. Ytterligere informasjon om et slikt samarbeid kan fås ved å kontakte kommunene man bor i eller HivNorge på epost.
Les også
schedule21.01.2025
→ Forslag til endringer i helsetilsynsloven og ny meldeordning
Helse- og omsorgsdepartementet har lagt frem forslag til flere lovendringer som skal styrke arbeidet med å forebygge, avdekke og avverge av alvorlige hendelser i helse- og omsorgstjenesten. HivNorge er skeptisk til om endringene departementet foreslår vil oppnå disse formålene.
schedule15.01.2025
→ Hva ønsker du å snakke om hos fastlegen din?
Alle som lever med hiv i Norge får hivmedisiner på sykehus. Fastleger følger opp andre deler av helsen din. Vi i Kirkens bymisjon Aksept og HivNorge jobber med at fastlegene skal øke kunnskapen om hiv for å kunne møte mennesker som lever med hiv på en bedre måte.