camera_altFoto: Angelo Pantazis/unsplash.com
Sommer, seksuell helse og supergonoré
I begynnelsen av juli i år slo Verdens helseorganisasjon (WHO) alarm om at det var registrert tre tilfeller av gonoré i Japan, Spania og Frankrike, en type gonoré som ikke kunne behandles. Dette blir gjentatte ganger nevnt som «super bug» i intervjuer.
scheduleOppdatert: 16.12.2022
createForfatter: Leif-Ove Hansen, styreleder HivNorge
labelEmner: gonoréhivinfeksjoner
I Norge kom det også oppslag i mediene med uttalelser fra smittevernleger og Folkehelsa. Knut Henrik Spæren, smittevernoverlege ved Diakonhjemmet sykehus, slår alarm. – Det var først i 2010 at man så en betydelig økning, og siden har det steget jevnt. Nå er det prekært. Det er helt ute av kontroll, sier Spæren til TV 2. Øivind Nilsen i Folkehelsa frykter masse-spredning i Norge om kort tid.
HivNorge er også urolig for antibiotikaresistent gonoré, men mener at vi må unngå panikk og heller gi folk god kunnskap og informasjon om hva man kan gjøre for å beskytte seg, teste seg og si at det fortsatt finnes behandling. Samtidig er det viktig å ikke male alt svart eller hvitt, man må kunne gi tydelig informasjon om hva som er risiko og virkelighet, det er å ta folk på alvor. Folk kommer ikke til å slutte å ha sex selv om det finnes gonoré som ikke kan behandles, da må de vite hva som beskytter og hva som er risiko.
Homser og menn som har sex med menn topper fortsatt statistikken over gonorédiagnoser, men den største økningen er blant heteroseksuelle kvinner. Gonoré beveger seg altså inn i nye grupper av befolkningen. Det som kan være skummelt er at man kan ha gonoré uten symptomer, man kan ha gonoré i hals, urinrør eller anus, derfor bør man teste seg jevnlig, for eksempel hver tredje måned hvis man har flere sexpartnere. Det som også er viktig er å påse at man faktisk blir testet i hals, anus og urin, dette er ikke alltid fastleger har rutine på.
Kondom gir beskyttelse mot gonoré, men de færreste suger med kondom, smitte kan også skje med fingre. Derfor må seksualpraksis endres for mange hvis de skal ha sikrere sex med beskyttelse mot gonoré. Dette blir for mange motsatt av hva de har lært seg til at sikrere sex er for å beskytte seg mot hiv, da suging og fingring ikke er regnet som risiko.
I de fleste nyhetsartiklene som kommer, males det med bred pensel om alle følger ubehandlet gonoré kan føre til: betennelse i sædblærer, prostata, bitestikler og testikler hos menn, og infeksjon i livmor, eggledere og eggstokker, samt bekkeninfeksjon hos kvinner. Sykdommen kan også føre til risiko for svangerskap utenfor livmoren. Dersom gravide kvinner har gonoré og det ikke oppdages før fødsel, så kan barnet bli smittet. Da kan spedbarn utvikle alvorlig øyesykdom, som i verste fall kan medfører blindhet. De alvorligste konsekvensene er infertilitet hos både kvinner og menn. Det er også økt risiko for å få hiv hvis man er smittet med gonoré.
Dette er veldig alvorlig, men jeg tenker at det er viktig å legge vekt på at dette KAN skje hvis du ikke tester deg og får behandling. Det er noen paralleller her med hiv, til HivNorge får vi mange samtaler der folk er så redde for å teste seg, for at de er syke eller for hva slags behandling de vil få at de gruer seg for å ta kontakt med helsevesenet. La oss ikke gjøre det samme med gonoré. Vi har også infeksjonsleger som nevner at gonoréinfeksjonen kan gå over av seg selv. Det er altså noe som også KAN skje. Det siste er selvsagt ikke noe man skal satse på.
HivNorge mener fortsatt man bør ha en nasjonal kampanje om seksuell helse. Nå som gonoré spres til nye unge grupper av befolkningen må handles. Fokus på hvordan man kan beskytte seg selv og andre, og hvor man kan teste seg og få behandling, er mer aktuelt enn noen gang.
Les også
schedule24.11.2024
→ Hva skjer på verdens aidsdag?
Verden markerer i år 1. desember under temaet “min helse, min rettighet”. Temaet setter fokus på tilgangen til behandling og forebygging for alle som er affektert av hiv, uavhengig av hvor man lever og hvem man er. Her er en oversikt over våre arrangementer på verdens aidsdag.
schedule22.11.2024
→ Avduking av blått skilt på tidligere Sulpen
På verdens aidsdag 1. desember avdukes et blått skilt på det som var det første permanente møtestedet her i landet for mennesker som lever med hiv – som populært ble kalt Sulpen.