Bli medlem

English

Kontakt oss

Sommer, seksuell helse og supergonoré

I begynnelsen av juli i år slo Verdens helseorganisasjon (WHO) alarm om at det var registrert tre tilfeller av gonoré i Japan, Spania og Frankrike, en type gonoré som ikke kunne behandles. Dette blir gjentatte ganger nevnt som «super bug» i intervjuer.

scheduleOppdatert: 23.03.2018

createForfatter: Leif-Ove Hansen, styreleder HivNorge

labelEmner:

I Norge kom det også oppslag i mediene med uttalelser fra smittevernleger og Folkehelsa. Knut Henrik Spæren, smittevernoverlege ved Diakonhjemmet sykehus, slår alarm. – Det var først i 2010 at man så en betydelig økning, og siden har det steget jevnt. Nå er det prekært. Det er helt ute av kontroll, sier Spæren til TV 2.  Øivind Nilsen i Folkehelsa frykter masse-spredning i Norge om kort tid.

HivNorge er også urolig for antibiotikaresistent gonoré, men mener at vi må unngå panikk og heller gi folk god kunnskap og informasjon om hva man kan gjøre for å beskytte seg, teste seg og si at det fortsatt finnes behandling. Samtidig er det viktig å ikke male alt svart eller hvitt, man må kunne gi tydelig informasjon om hva som er risiko og virkelighet, det er å ta folk på alvor. Folk kommer ikke til å slutte å ha sex selv om det finnes gonoré som ikke kan behandles, da må de vite hva som beskytter og hva som er risiko.

Homser og menn som har sex med menn topper fortsatt statistikken over gonorédiagnoser, men den største økningen er blant heteroseksuelle kvinner.  Gonoré beveger seg altså inn i nye grupper av befolkningen.  Det som kan være skummelt er at man kan ha gonoré uten symptomer, man kan ha gonoré i hals, urinrør eller anus, derfor bør man teste seg jevnlig, for eksempel hver tredje måned hvis man har flere sexpartnere.  Det som også er viktig er å påse at man faktisk blir testet i hals, anus og urin, dette er ikke alltid fastleger har rutine på.

Kondom gir beskyttelse mot gonoré, men de færreste suger med kondom, smitte kan også skje med fingre. Derfor må seksualpraksis endres for mange hvis de skal ha sikrere sex med beskyttelse mot gonoré. Dette blir for mange motsatt av hva de har lært seg til at sikrere sex er for å beskytte seg mot hiv, da suging og fingring ikke er regnet som risiko.

I de fleste nyhetsartiklene som kommer, males det med bred pensel om alle følger ubehandlet gonoré kan føre til: betennelse i sædblærer, prostata, bitestikler og testikler hos menn, og infeksjon i livmor, eggledere og eggstokker, samt bekkeninfeksjon hos kvinner. Sykdommen kan også føre til risiko for svangerskap utenfor livmoren. Dersom gravide kvinner har gonoré og det ikke oppdages før fødsel, så kan barnet bli smittet. Da kan spedbarn utvikle alvorlig øyesykdom, som i verste fall kan medfører blindhet. De alvorligste konsekvensene er infertilitet hos både kvinner og menn. Det er også økt risiko for å få hiv hvis man er smittet med gonoré.

Dette er veldig alvorlig, men jeg tenker at det er viktig å legge vekt på at dette KAN skje hvis du ikke tester deg og får behandling. Det er noen paralleller her med hiv, til HivNorge får vi mange samtaler der folk er så redde for å teste seg, for at de er syke eller for hva slags behandling de vil få at de gruer seg for å ta kontakt med helsevesenet. La oss ikke gjøre det samme med gonoré.  Vi har også infeksjonsleger som nevner at gonoréinfeksjonen kan gå over av seg selv. Det er altså noe som også KAN skje. Det siste er selvsagt ikke noe man skal satse på.

HivNorge mener fortsatt man bør ha en nasjonal kampanje om seksuell helse. Nå som gonoré spres til nye unge grupper av befolkningen må handles. Fokus på hvordan man kan beskytte seg selv og andre, og hvor man kan teste seg og få behandling, er mer aktuelt enn noen gang.

Les også

schedule28.03.2020

→ Råd og informasjon om koronaviruset

Hvordan smitter det og hvordan forebygger man smitte? Hvar er symptomene på korona? Hva gjør man hvis man mistenker at man har blitt smittet?

schedule12.03.2020

→ Infeksjonsmedisinsk poliklinikk ved OUS stenger

Infeksjonsmedisinsk poliklinikk på Ullevål stenger nå for alle hivpasienter. Dersom du skulle fornye din resept på planlagt kontroll vil dette nå skje automatisk uten at du møter opp. Resepter kan fornyes via Min Journal på www.helsenorge.no ved behov.

schedule19.05.2020

→ Gradually opening of the outpatient clinic at Ullevål

The outpatient clinic for infectious diseases at OUS is now open for blood tests prior to your consultation, for anyone with an appointment from week 22 onwards. Some patients will have the option of going to the clinic for their consultation.

schedule19.05.2020

→ La policlinica de enfermedades infecciosas en Ullevål reabre sucesivamente

La policlinica de enfermedades infecciosas de Ullevål permite que las personas que tienen su consulta desde la semana numero 22 se presente para pruebas de sangre antes de la consulta. A muchos pacientes tambien se ofrece una consulta normal con su medico.

Scroll Up