Utdatert straffelov
Det pågår nå en viktig og etterlengtet debatt om straffelovens bestemmelser knyttet til smittsomme sykdommer, som blant andre har blitt benyttet på hiv. I stor grad har den så langt vist til to alternativer der det kan virke som det er stor uenighet.
scheduleOppdatert: 23.08.2017
createForfatter: Anne-Karin Kolstad, generalsekretær
labelEmner:
HivNorge er uenig i Syseutvalgets flertallskonklusjon om at det å utsette noen for smitterisiko skal kunne medføre straff.
Så lenge det ikke har vært overført noe virus er det etter vårt syn heller ikke grunnlag for straff. I lys av norsk strafferettspleie der det ikke er tradisjon for å instruere påtalemyndighet og domstoler, ser vi fordelen av å ha en egen bestemmelse om smitteoverføring mellom mennesker slik utvalgets flertall går inn for. Det er derfor en fordel å ha en bestemmelse som gir en så god veiledning som mulig på hva som er og hva som ikke er ment å ramme av handlinger, samt hvilke strafferammer som skal gjelde, noe som etter forslaget fra Syseutvalget vil bety lavere strafferammer enn de generelle reglene om legemsbeskadigelse.
Det er viktig å ha for seg at med den utforming utvalget har av reglen, fristilles den fra smittevernlovens begrep allmennfarlig smittsom sykdom og erstatter dette med utrykket ”smittsom sykdom som medfører betydelig skade på kropp og helse”. Allerede her er bestemmelsen, slik vi ser det, utformet på en slik måte at det er den medisinske utviklingen som avgjør hvorvidt en sykdom, kjent eller ukjent, faller inn under bestemmelsen.
Med det vi i dag vet om behandlingens virkningsfulle effekt på hiv, og at hivpositive under behandling ikke utgjør noen reell smitterisiko, ser vi ikke at hivpositive i utgangspunktet faller inn under det foreslåtte straffebudet, men det er ikke nok.
HivNorge mener, i likhet med FNs aidsprogram (UNAIDS), at det kun er i åpenbart klanderverdige tilfeller der smitte faktisk er overført at bestemmelsen skal kunne brukes.
Vi er klare på at der det er brukt kondom og vellykket behandling skal det ikke kunne anvendes straff. HivNorge mener at det er behov for en egen bestemmelse om smitteoverføring som medfører særlig skade på kropp og helse.
Vi mener at den medisinske utviklingen tilsier at hiv ikke lenger er en slik sykdom ettersom hivpositive på behandling med lav eller ingen virus mengde ikke kan sies å ha en slik skade og at risikoen for smitte i prinsippet ikke er til stede.
HivNorge mener at det bare er når smitte er overført og dette er gjort grovt uaktsomt eller forsettelig at straff kan komme til anvendelse. Samtykke til ubeskyttet sex mener vi skal frita for straffeansvar. I dag kan man i realiteten straffe par som får hivnegative barn hvor den ene part er hivpositiv.
Bioteknologirådet har poengtert dette og oppfordret lovgiver til å vurdere dagens straffebestemmelser på nytt i lys av nyere medisinsk kunnskap om smitte og smitteoverføring i forbindelse med sin behandling av sædvask som metode.
Anne-Karin Kolstadgeneralsekretær HivNorge
Anne-Karin Kolstad
Les også
schedule05.10.2024
→ Satsing på global helse redder liv
Investeringer i arbeidet mot hiv, tuberkulose og malaria har reddet 65 millioner mennesker siden 2002. – Hvert liv som reddes, og hver infeksjon som avverges, har en mangedoblet effekt i familier, samfunn og hele nasjoner, sier Peter Sands, administrerende direktør i Det globale fondet mot bekjempelse av aids, tuberkulose og malaria.
schedule23.09.2024
→ Bli med i en viktig studie om aldring og hiv
Universitetet i Oslo (UiO) har satt i gang en viktig forskningsstudie som fokuserer på mennesker som har levd lenge med hiv og deres erfaringer med aldring. Målet med studien er å forstå bedre hvordan det er å eldes med hiv og hvordan helse- og sosialtjenester kan tilpasses for å møte behovene til denne gruppen. Personer som har levd med hiv lenge oppfordres til å delta i studien.