Enda en hivmedisin godkjent

Beslutningsforum godkjente nylig nok et hivlegemiddel til bruk ved sykehusene. Hvorvidt det kan tas i bruk avhenger av anbudsrunden, som er utsatt med tre måneder.

scheduleOppdatert: 24.05.2019

createForfatter: Arne Walderhaug

labelEmner:

Det nye med Juluca, som medisinen heter, er at den består av kun to virkestoffer – dolutegravir og rilpivirin. Overlege Bente Bergersen sier til hivnorge.no at en tablett uten tenofovir er bra, særlig for pasienter som har nyresvikt eller benskjørhet. – Effekten av dagens godkjente kombinasjoner er alle like gode, men bivirkningsprofilene er ulike, sier Bergersen. Hun legger til at en annen godkjent kombinasjon uten tenofovir er dolutegravir og lamivudin. – Det er det flere som allerede har skiftet til, sier hun.

Juluca anbefales ikke til behandlingsnaive (en som ikke tidligere har fått behandling) ifølge amerikanske retningslinjer, men skal være en god kombinasjon for hivpositive som er hivsuppremert i minst seks måneder og som ikke har vist resistens til noen av virkestoffene i Juluca. Juluca anbefales ikke til gravide eller de som tenker på å bli gravid. Bente Bergersen sier at både dolutegravir og rilpivirin (ingrediensene i Juluca) finnes som enkelttabletter. – Så det å starte med den kombinasjonen vil være mulig. Biktegravir er en ny integrasehemmer som kun er tilgjengelig i Biktarvy-kombinasjonen. Det nye med Biktarvy i forhold til Stribild og Genvoya er at den ikke inneholder booster, sier Bergersen. En booster er et stoff som øker medikamentets halveringstid i blodet, slik at det holder å ta tabletten en gang om dagen. – Det kan være viktig for pasienter som bruker medisiner for andre sykdommer, sier Bergersen. Hun legger imidlertid til at det er svært få pasienter som ikke allerede er i mål, både når det gjelder effekt og lite bivirkninger. – I helt spesielle tilfelle har vi muligheten til å søke fagdirektøren om fritak, men jeg kjenner ikke til noen tilfeller der det har vært nødvendig, sier overlege Bergersen.

Ja til ny hivmedisin

Tidligere i vår ble også Biktarvy godkjent til innkjøp for sykehusene. Også denne medisinen er avhengig at den kommer med på listene etter at anbudsrunden er gjennomført og de nye anbefalingene trer i kraft fra 1. desember 2019. Det er spesialistutvalget sammen med Sykehusinnkjøp som foretar anbefalingene, og HivNorge har ikke lenger noen representant i det utvalget etter at Sykehusinnkjøp gjorde endringer i sammensetning av utvalget tidligere i år.

En tablett uten tenofovir er bra, særlig for pasienter som har nyresvikt eller benskjørhet, sier overlege Bente Bergersen. [Foto: Arne Walderhaug]

 

Les også

schedule05.07.2024

→ Til minne om Ulf Tveten

25. juni 2024 gikk Ulf Tveten bort. Gjennom hans åpenhet om å leve med hiv, samt hans engasjement i HivNorge, har han vært en viktig bidragsyter i kampen mot fordommer og stigma. Under bisettelsen i Vestre gravlund Nye kapell fredag 5. juli, holdt generalsekretær Anne-Karin Kolstad en minnetale på vegne av HivNorge og Helseutvalget. Minnetalen kan du lese her. 

schedule03.07.2024

→ 10 år som generalsekretær 

I mai 2024 var det ti år siden Anne-Karin Kolstad ble ansatt som generalsekretær i HivNorge. Med sin solide ledererfaring fra en rekke organisasjoner og unike evne til bygge nettverk og knytte kontakter, har hun bidratt til å utvikle HivNorge til en aktiv og utadrettet pasientorganisasjon med en tydelig brukerstemme. Vi har bedt henne skrive noen ord om sine ti år i sjefsstolen.