camera_altIllustrasjonsfoto
Enda en hivmedisin godkjent
Beslutningsforum godkjente nylig nok et hivlegemiddel til bruk ved sykehusene. Hvorvidt det kan tas i bruk avhenger av anbudsrunden, som er utsatt med tre måneder.
scheduleOppdatert: 24.05.2019
createForfatter: Arne Walderhaug
labelEmner: beslutningsforumhivhivmedisiner
Det nye med Juluca, som medisinen heter, er at den består av kun to virkestoffer – dolutegravir og rilpivirin. Overlege Bente Bergersen sier til hivnorge.no at en tablett uten tenofovir er bra, særlig for pasienter som har nyresvikt eller benskjørhet. – Effekten av dagens godkjente kombinasjoner er alle like gode, men bivirkningsprofilene er ulike, sier Bergersen. Hun legger til at en annen godkjent kombinasjon uten tenofovir er dolutegravir og lamivudin. – Det er det flere som allerede har skiftet til, sier hun.
Juluca anbefales ikke til behandlingsnaive (en som ikke tidligere har fått behandling) ifølge amerikanske retningslinjer, men skal være en god kombinasjon for hivpositive som er hivsuppremert i minst seks måneder og som ikke har vist resistens til noen av virkestoffene i Juluca. Juluca anbefales ikke til gravide eller de som tenker på å bli gravid. Bente Bergersen sier at både dolutegravir og rilpivirin (ingrediensene i Juluca) finnes som enkelttabletter. – Så det å starte med den kombinasjonen vil være mulig. Biktegravir er en ny integrasehemmer som kun er tilgjengelig i Biktarvy-kombinasjonen. Det nye med Biktarvy i forhold til Stribild og Genvoya er at den ikke inneholder booster, sier Bergersen. En booster er et stoff som øker medikamentets halveringstid i blodet, slik at det holder å ta tabletten en gang om dagen. – Det kan være viktig for pasienter som bruker medisiner for andre sykdommer, sier Bergersen. Hun legger imidlertid til at det er svært få pasienter som ikke allerede er i mål, både når det gjelder effekt og lite bivirkninger. – I helt spesielle tilfelle har vi muligheten til å søke fagdirektøren om fritak, men jeg kjenner ikke til noen tilfeller der det har vært nødvendig, sier overlege Bergersen.
Tidligere i vår ble også Biktarvy godkjent til innkjøp for sykehusene. Også denne medisinen er avhengig at den kommer med på listene etter at anbudsrunden er gjennomført og de nye anbefalingene trer i kraft fra 1. desember 2019. Det er spesialistutvalget sammen med Sykehusinnkjøp som foretar anbefalingene, og HivNorge har ikke lenger noen representant i det utvalget etter at Sykehusinnkjøp gjorde endringer i sammensetning av utvalget tidligere i år.
Les også
schedule31.01.2025
→ — Vi har verktøyene, det er pengene og politikken det står på
Norge skal delta på den 68. sesjonen av FNs narkotikakommisjon (CND) i Wien i mars, hvor temaene narkotikapolitikk og skadereduksjon står på agendaen. I forkant av dette inviterte Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) sivilt samfunn til dialogmøte. HivNorge deltok og understreket at politisk vilje, tilstrekkelig finansiering og samarbeid med sivil sektor om effektive skadereduksjonsprogrammer er nødvendig for å sikre sårbare grupper.
schedule31.01.2025
→ Vi vil gjerne høre fra deg
HivNorge har de siste to årene vært i dialog med Den Norske Kirke (DNK) gjennom preses, biskop Olav Fykse Tveit, og Kirkerådet. Bakgrunnen er en intern prosess i DNK om hvordan de møtte hiv- og aidsepidemien på 80- og 90-tallet. I den anledning har vi i HivNorge vært opptatt av at DNK skal vite hva de faktisk bør be om unnskyldning for.