Hvem, hva, hvor hos tannlegen
God tannhelse er viktig, særlig for hivpositive. Problemer med tenner eller munnhule kan være signaler på svekket immunsystem. Tannlegebehandling og refusjon av utgifter opptar derfor mange hivpositive.
scheduleOppdatert: 23.08.2017
createForfatter: Av Bente Bendiksen
labelEmner:
Som hivpositiv har du rett til godtgjørelse etter Statens satser for det som kalles «infeksjonsforebyggende behandling». Det er tannlegen som skal vurdere om behandlingen du mottar er infeksjonsforebyggende og om du har krav på å få dekket utgiftene. Be derfor tannlegen vurdere dette.
HELFO refunderer
Dersom tannlegen ikke har avtale om direkte oppgjør, må du først betale hele behandlingen til tannlegen. Tannlegen fyller så ut et skjema for deg dersom hun/han vurderer det slik at du har rett til stønad. Skjemaet må du signere og sende til HELFO i etterkant av behandlingen.
Vær imidlertid oppmerksom på at du kun får dekket etter Statens takster og de fleste tannleger tar mer betalt enn dette, noe som innebærer at du må dekke det overskytende selv.
Ukjente reglerImidlertid opplever flere hivpositive at enkelte tannleger ikke er kjent med reglene for refusjon av tannbehandlingsutgifter for hivpositive.
Ukjente regler
Folketrygdens stønad til dekning av utgifter til tannbehandling
Avvisning hos tannlegen
Les også
schedule05.12.2023
→ Norge kan bidra til å stoppe den globale AIDS-pandemien ved å støtte lokalsamfunnene i frontlinjen
Verden har en fantastisk mulighet. Den kan få slutt på aids-pandemien som en trussel mot folkehelsen innen 2030. Å styrke investeringene i aidsresponsen vil også fremme jenters og kvinners rettigheter og myndiggjøring, menneskerettighetene til LHBTQI-personer og global helse. Norges internasjonale bistand er avgjørende for å sikre at dette lykkes.
schedule24.11.2023
→ Mangel på Genvoya
Genvoya, et av legemidlene som behandler hiv, er for tiden ikke tilgjengelig i Norge. Pasienter som benytter seg av denne behandlingen anbefales derfor å bytte til andre behandlingsalternativer.