camera_altFoto: Crestock
PrEP beskytter mot hiv – men hvorfor er det så vanskelig å få tak i?
Siden innføringen av den hivforebyggende behandlingen PrEP i Norge i 2017, har den vært et av våre viktigste verktøy i arbeidet med å redusere nye hivtilfeller. Likevel er det fremdeles altfor vanskelig å få tak i PrEP for mange. HivNorge jobber for at flere skal få enklere og raskere tilgang, uavhengig av hvor i landet de bor eller hvem de er.
Nye hivdiagnoser kraftig redusert
Høsten 2017 godkjente den daværende helse- og omsorgsministeren, Bent Høie, at man skulle innføre den hivforebyggende behandlingen PrEP i Norge. PrEP er behandling i form av tabletter, som man kan ta før man har sex, for å redusere risikoen for å få hiv. I dag brukes PrEP av mellom 3 800 og 4 000 personer som er i risiko for å få hiv. Dette, sammen med at personer som lever med hiv og som er på vellykket behandling ikke kan smitte andre, og høy testaktivitet blant særlig utsatte grupper, har bidratt til at antallet nye hivdiagnoser blant personer bosatt i Norge er kraftig redusert.
De aller fleste som benytter seg av PrEP, bruker dette ved behov (on-demand) – altså i forbindelse med at de skal ha ubeskyttet sex. Et mindretall benytter PrEP daglig. On-demand-bruk handler ofte om å ta PrEP før, under og etter man har ubeskyttet sex, for eksempel i helger eller ved reiser.
HivNorge har over flere år jobbet for at PrEP skal bli lettere tilgjengelig for personer som ønsker dette effektive tilbudet. I dag er det slik at det kun er spesialisthelsetjenesten og infeksjonsleger som kan skrive ut PrEP, og vi mener dette bidrar til at enkelte som er i behov for PrEP, ikke får tilgang. HivNorge mener den beste løsningen er å få PrEP tilbake på blå resept slik at fastleger og annet helsepersonell kan forvalte ordningen. Særlig er vi opptatt av at steder som tilbyr lavterskeltesting for hiv, også skal få skrive ut PrEP. Vi har så langt ikke lykkes politisk med å få PrEP over på blå resept, men fortsetter vårt politiske påvirkningsarbeid. I mellomtiden oppfordrer vi til at det etableres løsninger som gjør det enklere å få tilgang til PrEP.
Sykepleierstyrte tilbud
Vi opplever heldigvis at det stadig etableres enklere løsninger ved noen sykehus, og i samarbeid med klinikker som jobber med seksuell helse. På enkelte sykehus har man valgt å la sykepleiere drifte PrEP-ordningen, og dette har vist seg å være både et effektivt og faglig godt tilbud. Sykepleierne har oftere mer tid til å snakke med pasienten og følge opp over tid.
PrEP-tilbudet ved Lovisenberg Diakonale Sykehus i Oslo er driftet av sykepleiere og er brukerdrevet. Det samme gjelder Akershus universitetssykehus (Ahus), der man lenge har hatt et PrEP-tilbud organisert av sykepleiere. Ved Sykehuset Telemark i Skien finnes det også et sykepleierstyrt PrEP-tilbud.
I tillegg til PrEP-tilbudene på sykehusene, er det i Oslo også mulig å få PrEP via Pro Sentret og Sex og samfunn, som tilbyr PrEP til ulike målgrupper. Pro Sentret tilbyr PrEP til personer som selger og kjøper seksuelle tjenester, og Sex og samfunn kan henvise ungdom under 25 år, samt personer som tar del i chemsex eller som kjøper sex, til PrEP.
Helseutvalget har annonsert at de vil starte opp et eget PrEP-prosjekt, og dette er noe vi i HivNorge er svært positive til. Helseutvalget når et betydelig antall personer gjennom testtilbudet Sjekkpunkt, og hadde i fjor over 4000 som testet seg for ulike seksuelt overførbare sykdommer og hiv. Med sitt lavterskeltilbud for testing har de gode muligheter for å møte personer som er særlig utsatt for hiv, og som kan ha stor nytte av PrEP.
Hva gjør du om du ønsker å få PrEP?
Helsemyndighetene har satt noen kriterier for hvem som kan få PrEP. PrEP skal prioriteres til menn som har sex med menn og som har flere sexpartnere/er utsatt for hiv, personer som selger seksuelle tjenester, og personer som deltar i chemsex. Vi mener man bør tilby PrEP til alle som opplever at de har behov for dette. Vi må ikke glemme at skeive menn har levd med hiv i miljøet rundt seg i over 40 år, og for mange så har hiv bidratt til å begrense egen seksualitet. Når vi nå har et verktøy som kan fjerne risikoen og bekymringen for hiv, så bør det gjøres tilgjengelig, slik at vi også unngår denne unødvendige belastningen som bekymringen for hiv kan være for mange som er i risiko for å få hiv.
Vi i HivNorge bistår deg gjerne om du har spørsmål knyttet til PrEP eller har problemer med å finne ut av hvordan du kan sikre deg PrEP. Ta gjerne kontakt med oss på telefon 21314580 eller e-post.
Les også
schedule17.07.2025
→ PrEP beskytter mot hiv – men hvorfor er det så vanskelig å få tak i?
Siden innføringen av den hivforebyggende behandlingen PrEP i Norge i 2017, har den vært et av våre viktigste verktøy i arbeidet med å redusere nye hivtilfeller. Likevel er det fremdeles altfor vanskelig å få tak i PrEP for mange. HivNorge jobber for at flere skal få enklere og raskere tilgang, uavhengig av hvor i landet de bor eller hvem de er.
schedule10.07.2025
→ Ny hivmedisin sikres til lav- og mellominntektsland
Det globale fondet har signert en tilgangsavtale med produsenten Gilead for å gi tilgang til Lenacapavir for PrEP til lav- og mellominntektsland.