camera_altFoto: Sharon McCutcheon/Unsplash
Serie bryter fordommer
—Det er viktig at historien blir fortalt, og at vi blir minnet på hvordan det var. Det kan bidra til å bryte tabu, sa HivNorges styreleder Jens Harald Älgenäs Eliassen til P2 Nyhetsmorgen i dag.
scheduleOppdatert: 24.02.2021
createForfatter: Bente Bendiksen
labelEmner: historien om hivhiv i Norge
Nyhetssendingen P2 Nyhetsmorgen satte i sin sending 23. februar fokus på HBO-serien «It’s a Sin». 19 minutter inn i sendingen finner man innslaget som tar for seg den populære serien og hvordan det var å leve med hiv da epidemien startet, og før medisinene kom.
—Til tross for at det var en mye mer human behandling av mennesker som lever med hiv i Norge, sammenlignet med andre land, var det likevel mange som opplevde fordommer og stigma rundt det å være hivpositiv. Og gjør det også den dag i dag, sa Kolstad til P2 Nyhetsmorgen.
Hun viste til at det skyldes at folk ikke har fått med seg at dagens medisiner gjør at mennesker som lever med hiv er smittefrie og kan leve like lange liv som alle andre. Kolstad løftet også frem den hivforebyggende behandlingen PrEP for personer som er økt risiko for å bli smittet med hiv. Hun viser til at serier som «It’s a Sin» kan være med på å få frem hvordan det er å leve med hiv i dag, og den fantastiske utviklingen vi har hatt.
Les også
schedule31.01.2025
→ — Vi har verktøyene, det er pengene og politikken det står på
Norge skal delta på den 68. sesjonen av FNs narkotikakommisjon (CND) i Wien i mars, hvor temaene narkotikapolitikk og skadereduksjon står på agendaen. I forkant av dette inviterte Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) sivilt samfunn til dialogmøte. HivNorge deltok og understreket at politisk vilje, tilstrekkelig finansiering og samarbeid med sivil sektor om effektive skadereduksjonsprogrammer er nødvendig for å sikre sårbare grupper.
schedule31.01.2025
→ Vi vil gjerne høre fra deg
HivNorge har de siste to årene vært i dialog med Den Norske Kirke (DNK) gjennom preses, biskop Olav Fykse Tveit, og Kirkerådet. Bakgrunnen er en intern prosess i DNK om hvordan de møtte hiv- og aidsepidemien på 80- og 90-tallet. I den anledning har vi i HivNorge vært opptatt av at DNK skal vite hva de faktisk bør be om unnskyldning for.