Større åpenhet rundt homoseksualitet

Da hiv kom ble det skrevet mye om homoseksualitet, siden det var menn som hadde sex med menn som ble hardest rammet av epidemien den første tiden. — Det bidro til større åpenhet, sier Arne Walderhaug, seniorrådgiver i HivNorge, i et intervju til NRK.

scheduleOppdatert: 24.02.2021

createForfatter: Bente Bendiksen

labelEmner:

Walderhaug startet opp livsstilsmagasinet Blikk i 1991. Bladet, som feirer 30-årsjubileum i år, regnes for å være det eldste bladet i Norden for skeive. Som redaktør i Blikk var Walderhaug med å sette hiv på dagsordenen. Til NRK forteller han at det var mye stigma og fordommer rundt det å leve med hiv på den tiden. Samtidig gjorde alt fokuset i media på homoseksualitet, at situasjonen for lesbiske også ble brakt frem i lyset, noe som bidro til større åpenhet rundt homoseksualitet.

Arne Walderhaug. Foto: Reidar Engesbak/Blikk

HBO-serien «It’s a Sin» har skapt mye blest rundt hvordan det var å leve med hiv da epidemien kom, før man hadde tilgang på behandling. Styreleder i HivNorge, Jens Harald Älgenäs Eliassen, minnes den første tiden og sier til NRK at han tror at serien kan bidra til å bryte ned fordommer og tabu rundt hiv.

Saken i NRK kan du lese her: Om HBO-serie: – Trur den kan få fleire til å vere opne om hiv

Den dag i dag er det fortsatt en del stigma rundt det å leve med hiv i Norge. HivNorges generalsekretær, Anne-Karin Kolstad, sier til NRK at det er viktig at vi tar med oss historien og setter fokus på hvordan det er å leve med hiv i dag. Medisinsk sett har det vært en stor utvikling på hivfronten. Dagens hivbehandling gjør at mennesker som lever med hiv kan leve like lenge som alle andre og er smittefrie. Til NRK understreker Kolstad at det er viktig at vi får med denne fantastiske utviklingen vi har hatt, og at det blir et tema også fremover.

Les også

schedule08.03.2024

→ Kvinners helse og rettigheter i fokus  

På den internasjonale kvinnedagen 8. mars, rettes fokuset mot de ulike utfordringene kvinner står overfor, både nasjonalt og globalt. I likhet med UNAIDS vil HivNorge understreke behovet for å beskytte kvinners rettigheter for å sikre og ivareta helse, spesielt for jenter og kvinner som lever i fattigdom og i krigs- og konfliktområder. 

schedule07.03.2024

→ Informasjon til årsmøtets deltagere 

Vi har innkalt til ordinært årsmøte 21. mars 2024, kl. 18.30. Møtet holdes i HivNorges lokaler i Rosenkrantz' gate 4 i Oslo, men det vil også legges til rette for digital deltagelse. For å kunne delta på årsmøtet må du være medlem og ha betalt kontingent for 2023.